Veggedyrbitt

Veggedyret stikker med en spiss som den har under magen, så injiserer den en antikoagulant via spyttet slik at den kan plyndre blod uten problemer.

Det er denne antikoagulanten som vil forårsake en reaksjon i kroppen vår.
Det er ikke alltid lett å gjenkjenne et veggedyrbitt, da det lett kan forveksles med et loppebitt eller myggbitt, eller bitt fra et annet insekt.

Som ved alle bitt er det et lite område av huden som blir rødt, men det som gjør det vanskelig å oppdage er at ikke alle har samme reaksjon på et veggedyrbitt.
Det er tre typiske reaksjoner. Hos mange forsvinner stikket i løpet av få timer, og personen vet kanskje ikke en gang at hun tilbragte natten som insektføde.

En annen vanlig reaksjon, som er lett å kjenne igjen, er et karakteristisk mønster av tre stikk på en rekke. Veggedyret stikker mens det beveger seg. Insektbitt som ikke klør lenger forsvinner ganske raskt, på mindre enn 24 timer.

Et tredje scenario er en allergisk reaksjon, hvor bittene blir ganske store, det kan forekomme hevelse, og disse vil klø veldig. Slike bitt vil vare i 48 timer eller mer.

Veggedyrbitt har normalt ikke store konsekvenser, men det ser ut til at veggedyr kan overføre en sykdom kjent som Chagas sykdom. Denne finnes kun i Sør-Amerika og er svært alvorlig.

Hvordan behandle veggedyrstikk

Medisiner:
Generelt er en salve med antihistamin og tilstrekkelig for å berolige irritasjon og betennelse, eventuelt kan en bruke en kortikosteroidsalve.
Antiseptisk vil være lurt for å rengjøre stikket, og en må naturligvis unngå å klø for mye på stikket i fare for infeksjoner.
Vanligvis er denne type behandling nok, veggedyrbitt varer ikke lenge.
Naturlige behandlinger:
Hvis du ikke har medisiner for hånden eller om du foretrekker naturlige ingredienser, kan du prøve med honning og olivenolje. Honning er ganske kraftig antiseptisk og det er også olivenolje. Blanding av de to vil bidra til å redusere hevelse.
Hvis du ikke har honning tilgjengelig, vil en liten dæsj gurkemeie gjøre nytten, da blander man litt gurkemeie og olivenolje for å lage en pasta og smøre den på bittet.
En annen mulig behandling er med eplecidereddik som inneholder eddiksyre og som vil berolige kløen og forhindre infeksjon. Legg en bomull gjennomvåt i eddik på sengedyrbittet.

Oppsummert kan man si at det er ikke nødvendig å få panikk dersom du oppdager et sengedyrbitt, men hvis du nylig har vært i Sør-Amerika eller Asia, bør du ta ekstra forehåndsregler – og vær forsiktig så du ikke tar med uønskede souvenirer fra disse landene.

Hvis du tror at tipsene i denne artikkelen kan være nyttige for vennene dine, ikke nøl med å dele den! 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*